A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Őszi feederezés a Tiszán- 2. rész: Algyői finomkodás

1212 21

Nyakunkon az ősz, egyre kevesebb a kellemes, melegebb idő, melyeket bölcsen ki kell használni. Aki halat akar fogni, annak egyre finomabb felszerelés után kell nyúlnia. Október végén Tarjányi Laci barátommal sikerült egy pecát megbeszélni a Tiszára, melynek a jó idő miatt nagy reményekkel vágtunk neki.

Hajnalban találkoztunk, gyors bepakolás után ki is értünk a tett színhelyére és nekiláttunk az előkészületeknek. A víz mélysége a mederben 5m körüli, az alja a kőláb után agyagos, kemény, néhol akadókkal tarkítva, melyek jó része főleg ág és kisebb kövek. Ideális pálya a feeder és úszós horgászatra egyaránt. Nyaranta jókat szoktam ott bolognaival keszegezni, ezúttal feederrel próbáltam szerencsét.

 

1212 01

Szokásunkhoz híven, a vízen ért bennünket a hajnal

1212 02

Laci lázas készülődésben

 

A felszerelésem két 3.6m-es 20-80 gr dobósúlyú botból állt, az orsók dobján 22-es monofil zsinórral. A felszerelésem egyszerű, egy rövid gubancgátló cső, alatta egy forgóba kb 15 cm 0.55-ös erőgumi kötve, majd egy újabb forgóba a 0.14-es előke a horgászat elején még 50-60 cm hosszan. A horog az egyik boton 12-es méretű, lehetőséget adva a nagyobb csalikra, míg a másikon eleinte 14-es méretű. A kosár mérete a távolabbi szereléken 60 gr-os volt, a közelebbin elegendő volt egy 30 gr-os is.

1212 03

A szerelék

Laci úgy döntött, ő bolognai bottal fogja a halakat üldözőbe venni, így akár tanulságokat is lehet levonni a horgászat végén, aznap melyik módszer volt alkalmasabb, az adott körülményekre.
Az etetőanyagom a következő volt:

- 2 kg jó minőségű dévéres etető

- 1 kg föld

- kb 0.3 kg színes, süllyedő morzsa

- egy doboz csemegekukorica

- 1/3 zacskó karamellás aromapor

- 3 dl csonti

A keveréket már előző este bekevertem, majd lerostáltam, s végül a horgászat előtt hozzáadtam a süllyedő morzsát, csemegekukoricát és a csontit. Az egyik bottal nagyjából 40 m-es távolságra, míg a másikkal 25 m-re horgásztam. Kezdésnek a zsinórt a klipszbe akasztva, dobtam néhányat, ugyan arra a helyre a megtöltött kosárral, majd gyorsan bevetettem a felcsalizott horgokat.

1212 04Minőségi, tartalmas etetőanyag, csontival dúsítva 

Kevés várakozási idő után, szép, bólogatós kapással, meg is lett az első halam, egy gyönyörű bagolykeszeg.

1212 05Csodaszép hal, kezdésnek mondhatni nagyszerű! 

 

Kezdeti örömünk nem tartott sokáig, ugyanis rendre másra beindultak a gébek is. Mi sem bizonyította jobban, hogy Laci a bolóval elérte a meder alját, hogy egymás után fogta a bosszantó, nyálkás apróságokat.

1212 06

A „gébgyár” lakója

A sűrű kapásoknak és a gyakori etetésnek hála, beindultak a keszegjeim is, ezúttal egy tenyeres karikát, majd egy kicsit nagyobb társát sikerült elcsípnem.

1212 07

1212 08

Kisvártatva Lacinak is bejött a dolog, a gébek után hamarosan a szákért nyúlt, majd partra segített egy tenyeres dévért. Valahogy ezek a halak most távol maradtak, noha kétségtelenül az egyik legkedvesebb keszegfélém.

1212 09

Laci szákol

 

A relatíve finom felszerelés ellenére ritkulni kezdtek a kapások, illetve egyre maszatolósabbá váltak, s bár az etető megfelelő mennyiségű nehezítőt tartalmazott, változtatni kellett! A távolabbi szerelék előkéjét méteres hosszúságúra kötöttem, a horog méretén nem változtattam, hogy a giliszta és a kukorica csali is elférjen rajta, amolyan joli joker lehetőségként a beugró nagyobb halaknak, míg a közelebbi szereléken szintén méteresre kötöttem az előkét, itt viszont már 0.12-es méretig mentem le, a horgot a 14-es méretről pedig lecseréltem 18-asra. (Természetesen a horgok mérete gyártótól függően lehet más és más egy adott méretmegjelölésen belül is.)

1212 11

Indokolttá vált az előkék és a horgok cseréje. A képen a még felkötött horog a régi

 

A finomítás eredménye meg is látszott, sikerült megfogni azt, a néhány maszatolós kapást okozó, kisebb karikakeszeget, egy bodorkát, és némi gébet ennek eredményeképp, valamint pár tenyeres karika is beugrott. A csali pedig három szem csonti volt, mely még kényelmesen elfért a horgon.

1212 12

A finomítás után sikerült megfogni az ekkora karikakeszegeket is

1212 13

Vagy az ekkora bodorkát

1212 14

Avagy ilyen karikát

Közben Laci is más típusú úszóra szerelt, variált, így Ő is elcsípett néhány keszeget.

1212 15

Laci karikája

1212 16

Újabb keszeg a szákban

Közben éppen egy gubancot igyekeztem elhárítani, mikor felpillantva a távolabbi etetésen levő botom spicce erélyesen be volt görbülve, így a bevágás után már éreztem is, hogy engedni kell a féken. Gyorsan igyekeztem zsinórt is nyerni, hiszen a klipszbe be volt akasztva a zsinórom, mindössze néhány menet volt rácsévélve, de szerencsére elbírtam vele. A part közeléhez érve, vehemens kirohanással és rúgásokkal jelezte, hogy van még benne tartalék. Kispontynak gondoltam, ahogy a víz alatt látni véltem színeit, végül a szákoláskor bontakozott ki, hogy márnát akasztottam!
Nem is emlékszem rá, hogy fogtam e valaha márnát a Tiszán.

A márna után különösen izgatott lettem, így továbbra is elszántan próbáltam a halakat becserkészni, noha bíztam benne, hogy talán a benti etetésről sikerülne ismét valami jót elcsípni. Később a másik boton is jókora kapás lett, majd bevágás után szintén nagyot küzdött a hal. A 12-es előke miatt óvatosan kellett fárasztani, különösen a part közelében a féket is jobban megdolgoztatta, ám sikerült biztonsággal megszákolni, s rögvest kiderült ismét márnát fogtam!

1212 19

Érthető az öröm. Második Tiszai márnám egy azon napon!

1212 20

Gyönyörű folyami harcos hal!

1212 21 2

A nap méltó zárása

Végül eltelt a horgászatra szánt időnk, majd egy pacsival feltettük az i-re a pontot! Összegzésképpen a tanulság mindenképpen az volt, hogy a feeder ezúttal hatékonyabban tudott működni, valószínűleg a sekély zónából a táplálék jobban a meder felé orientálódott, netán az időjárás, vagy vízállás befolyásolta ekképpen, minden esetre a finomítás szintén szükséges volt, számomra mindenképen egy értékes horgászat volt, melyből ismét sok tapasztalatot lehetett leszűrni. Végül következzék néhány kép, a gyönyörű hajnali színekről.

1212 22

1212 23

1212 24 

Írás: Szili Dániel (Danius)
Fotók: Danius, Tarjányi László

Szeretnéd tudni, ha új hírünk van?

© 2020 fishinfo.hu I horgászportál, horgászhírek, tippek, trükkök, receptek, horgászfelszerelés, versenybeszámolók

Facebook

Feliratkozás hírlevélre

Untitled 1