A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Haltelepítések a Tisza Csongrád megyei szakaszán

0227 kecsege A 2020-as év februárjában a kedvező időjárási viszonyoknak köszönhetően a Csongrád megyei Tisza szakasz halászati hasznosítója, a Horgász Egyesületek Csongrád megyei szövetsége folytatta a haltelepítéseket, amelyeknek egyik fő célja a természetes vizek sokszínű halállományának megőrzése.
Ennek apropóján néztünk utána, mi is történt az előző évben.

A szövetség által publikált adatok alapján 2019. április 30-án egynyaras szürkeharcsa került a Tiszába Szegeden a FOKA partszakaszon összesen: 30 q (kb. 6000 db) mennyiségben.
Július 22-én a folyó mindszenti szakaszán kecsegetelepítésre került sor, az átlagosan 10 cm hosszúságú ivadékok kihelyezett darabszáma 2538 db.
A kecsege jelenleg a vonatkozó jogszabály a nem fogható kategóriába sorolja, de rendszeres telepítését követően, amennyiben az állomány növekedése kimutatható, a halgazdálkodási hatóság feloldhatja a fogási tilalmat.  A Szövetség Kecsege Programjának fő célja az, hogy a rendszeres telepítések eredményeként stabil kecsege állományt alakítson ki a az általa kezelt vízterületeken, olyan halsűrűséggel, amely fogási kvótával szabályozott horgászati terhelést is képes elviselni.
Október 3-án kétnyaras korosztályú pontyok kerültek a megyei folyóvizekbe (Tisza, Hármas-Körös, Maros) mindösszesen 40 mázsa mennyiségben átlagosan 73 dkg-os egyedsúllyal.

0227 menyhal

2019 október 21-én újabb kecsegék érkeztek, ezúttal 300 kg össztömegben.mintegy 1000 darabbal gazdagítva a megyei folyók állományát.
Ugyanebben az időpontban érkeztek a menyhalak is, amelyek 4800 db egynyarast számláló tételével elősegítheti a menyhal állomány megerősítését, amely alapot adhat a legelszántabb pecások téli horgászatához. A naponta megtartható mennyiség menyhalból 2018. december 31 óta 3 kg

2020-ban február 21-22-én történt az első természetes vízi telepítés, több mint 4 tonna növendék harcsa került a Tiszába és a Marosba az alábbi elosztásban.
Tisza-Csongrád: 2400 kg
Tisza-Szeged-Tápé: 468 kg
Hármas-Körös-Szelevény: 500 kg
Maros-Apátfalva:1000 kg
A tavaszias időjárás és a korai árhullám után apadásnak indult vízszint lehetővé tette, hogy a  korai kihelyezésre lekötött harcsa állomány kihelyezése megtörténjen.

Reméljük a haltelepítések 2020-ban is folytatódnak és újabb halfajokkal bővül a kihelyezett állomány, hiszen a süllő és a csuka is sokunk által kedvelt horgászhal és állományuk szintén megerősítésre szorul.

A felhasznált fotók a HECSMSZ oldaláról származnak

Szeretnéd tudni, ha új hírünk van?

© 2020 fishinfo.hu I horgászportál, horgászhírek, tippek, trükkök, receptek, horgászfelszerelés, versenybeszámolók

Facebook

Feliratkozás hírlevélre

Untitled 1